Spoznajte kako lasagno pripravi priznani angleški ambasador italijanske kuhinje Theo Randall
SESTAVINE
250 g listov testenin za lasagno olivno olje za mazanje velika pest naribanega parmezana 1 kg mlete govedine 125 ml suhega belega vina 600 ml paradižnikove omake Za ragu 110 g masla 1 palčka zelene, drobno sesekljana 1 korenček, drobno sesekljan 1 majhna rdeča čebula, drobno sesekljana 25 g posušenih jurčkov, namočenih 10 minut v vroči vodi, odcejenih in grobo narezanih, lahko so tudi sveži 1 vejica rožmarina, lističi nabrani in sesekljani Za bešamel 1l polnomastnega mleka 1 lovorjev list 75 g masla 125 g moke za testenine '00' dobro nariban muškatni orešček 100 g parmezana, drobno naribanega 2 rumenjaka POSTOPEK 1. Za ragu stopite maslo v veliki ognjevarni posodi na zmernem ognju, dokler se ne speni. Dodamo zeleno, korenček, čebulo, jurčke, rožmarin in nekaj začimb ter pražimo 5 minut. 2. Meso začinimo, dodamo v jed in kuhamo 5 minut, da porjavi. Zalijemo z vinom, dodamo paradižnik in zavremo. 3. Zmanjšajte ogenj na nizko, posodo pokrijte in kuhajte 1 uro 30 minut, zadnjih 30 minut odstranite pokrov, da voda izpari in se omaka zgosti. Meso mora biti mehko, a ne preveč razlomljeno, omaka pa gosta. Če imate čas, ga lahko kuhate tudi dlje časa - okus se bo le izboljšal. 4, Za bešamel nalijemo mleko v ponev z lovorovim listom. Zavremo, ugasnemo ogenj in odstavimo. V globoki kozici na srednje močnem ognju stopite maslo, nato pa vanj vmešajte moko in vroče mleko. Močno mešajte, dokler ni gladka, nato pa kuhajte 10-15 minut, dokler ni zelo gosta. Odstranite lovorjev list in začinite ter po okusu naribajte muškatni orešček. Vmešajte parmezan in rumenjake, nato pa odstavite, da se ohladi. 5. Pečico segrejte na 180 °C, če je ventilacijska na 160°C. Liste testenin za 20 sekund potopite v ponev z vrelo slano vodo, da se zmehčajo, nato pa jih takoj dajte v skledo z ledeno mrzlo vodo. 6, Dno in stranice velikega pekača namažite z oljem. Na podlago položimo plast testenin, nato dodamo plast raguja, nato pa plast bešamela. 7. Ta postopek ponavljajte, dokler ne porabite vseh testenin in raguja, na koncu pa na vrh položite plast bešamela. Po vrhu potresemo z izdatno plastjo parmezana. 8. Pecite v pečici 40-45 minut ali dokler lasagna ne nabrekne in ne postane zlato rjave barve, nato odstranite iz pečice in pustite stati 10 minut.